Blog

MomBoss: Een moeder die uitblinkt in het ondernemen.

Net als velen van ons is Mama Natascha ook als zzp-er begonnen omdat ze meer vrijheid wilde om met haar kind (mama’s boy Keayen) door te brengen. Mama Natascha is gaan ondernemen omdat zij de vrijheid wilde om zelf te bepalen wanneer zij werkte, hoeveel zij werkte en wanneer zij vakantie opnam #momboss.

Maar toen ging Mama Natascha een stap verder. Ze werkte namelijk al een aantal jaar in de zorg als Helpende en daarna als Verzorgende IG, toen ze met het idee kwam om haar eigen zorgbureau te beginnen. Hieronder haar verhaal..

“De reden waarom ik überhaupt de zorg in ben gegaan, is omdat ik mensen wil helpen bij dat stukje wat zij lastig vinden of zelf niet kunnen.

Eigenlijk ben ik begonnen als helpende, van daaruit door naar Helpende plus. En van Helpende Plus naar Verzorgende IG. Ik was van plan om door te studeren voor Verpleegkundige. Op het moment dat ik verder wilde studeren, kwam het zorgbureau op mijn pad.

Veel mensen met wie ik samenwerkte stelde mij de vraag hoe ik precies werkte en wat er allemaal bij kwam kijken. In de eerste instantie stond ik bij bureaus ingeschreven, waarbij ik dacht dát kan beter. In de zorg heb je dagdiensten, avonddiensten óf nachtdiensten. Ik moest een keuze maken welke ik het beste kon combineren met mijn gezin. Alle 3 de keuzes die ik had, miste ik voor mijn gevoel de belangrijke quality time.

Op dat moment besloot ik een eigen zorgbemiddelingsbureau te beginnen. Nu werk ik nog steeds heel erg hard, dat zal ik ook blijven doen.

Ik ben niet volledig gestopt in de zorg, heel af en toe wil ik zelf nog wel een dienst werken. De reden is heel simpel, ouderenzorg vind ik fantastisch. Een ieder met zijn eigen verhaal en verleden. De dames en heren die zelf in de zorg werken óf gewerkt hebben kunnen zeker 1 ding met mij delen. Je kunt er een boek over schrijven #truestory”

There you have it. Deze supermama heeft het balans gevonden tussen vrijheid creëren voor jezelf, quality time hebben  met de belangrijke mensen in je leven en werken. Niet dat ik nu zeg dat iedereen het zo moet doen… Maar toch petje af Mama Natascha #yougogirl.

Ps. Volgende week ga ik het met Mama Gabriëlla hebben over de struggles van ondernemen. Deze mama heeft bijna haar hele volwassen leven samen met haar man ondernomen en kent de klappen van de zweep beter dan wie dan ook.

Mompreneur: Een entrepreneur die ook moeder is!

Hoe doet zij dat toch? Alle ballen hooghouden #supermom. Nu dat ik zelf een ondernemende moeder ben, was ik benieuwd hoe en wat ander ondernemende moeders denken, vinden en voelen van het ondernemen. Daarom staat het ondernemen als moeder deze maand centraal.

First one in the Line-Up: Mama Lisa van The Woman You Are

Nog voordat ik bij de deur aankomt, zwaait deze al open. Mama Lisa staat breed glimlachend met een baby op de arm (echte lachebekje druk aan het brabbelen). Een warme omhelzing en een kan thee later zitten we heerlijk op de bank te kletsen met #perfectbaby tussen ons in. Het zou je verbazen wat er tijdens een afspraakje om thee te leuten allemaal ter sprake komt.

Mama Lisa heeft de wens om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Maar stiekem is ze al jaren aan het ondernemen met het platform Arnhemse Moeders (online platform die moeders uit Arnhem bij elkaar brengt). Nu is zij samen met haar man (manlief is vooral achter de schermen deze powervrouw aan het ondersteunen) druk aan het voorbereiden voor het lanceren van hun gezamenlijke ondernemen The Woman You are. (FYI: lancering is 11 maart aanstaande).

Als moeder zijnde wilde zij meer tijd met haar gezin doorbrengen. Maar hoe combineer je een fulltime baan met fulltime moeder zijn?

“Ik was een avond moeder… Na het werken, snel mijn zoon van de opvang ophalen en dan snel naar huis om aan de avond rituelen te beginnen. Fysiek en mentaal was ik uitgeput. Even voetballen zit er dan echt niet meer in. Ik vond dat een slaafs bestaan.  Tijdens haar tweede zwangerschap wist ze dat dit anders moest. Maar hoe?

“De angst om te ondernemen is bij veel moeders hoog. Vaak hebben moeders het gevoel dat ze moeten kiezen voor de een of het ander. Of werken of thuis zijn met de kinderen. Want onze samenleving is het helemaal niet gewend. Iemand anders (de grote baas) bepaalt voor jou wanneer jij tijd met je kinderen kunt doorbrengen. Het is alsof er geen vrijheid bestaat in het werken. Dat je zelf mag weten wat je doet, als je je werk maar af hebt. En dat heb ik met fulltime ondernemen wel, niet dat ik mijn kinderen nu naar al mijn zakelijke afspraken meeneemt, maar soms kan het gewoon niet anders en gaan de kinderen voor.

Andere moeders willen de zekerheid dat loondienst met zich meebrengt niet opgeven. Maar ik vind het zo raar. Want, wat krijg je er daadwerkelijk voor terug? Ik zat vroeger ook in vaste dienst, mijn contract werd door een overname van een ander bedrijf omgezet naar een contract van een jaar en werd mijn contract ook gewoon niet verlengd.

ja, nu is het financieel wel een stapje terug, maar het is ook erg verfrissend om te weten dat je met minder geld toch heel veel kan doen. Met het ondernemen heb ik geleerd om op mezelf te vertrouwen. Je kan aardig onzeker worden van wat anderen zeggen maar je moet in  je kracht blijven. Door het ondernemen weet ik wie ik ben, wat ik wil in het leven en wat voor soort moeder ik wil zijn voor mijn kinderen. Wat is er mooier dan dat?”

En zo zit dat #punt. Ik heb verder niks toe te voegen deze week. Mama Lisa heeft voor mij de spijker op de kop geslagen. Stay tuned, volgende week een mama die als ZZPer begon en ondertussen haar eigen zorgbureau heeft…

Q U A L I T Y time

Om echt tot rust te komen en voor jezelf te zorgen MOET je bedenken wat voor jou belangrijk is. Wat heb jij nodig om te ontspannen en hoeveel tijd heb je daarvoor nodig? Voor mij is quality time erg belangrijk. But there is a twist – there is always a twist-. 

Ik verdeel mijn quality time tussen een aantal dingen/personen die ik belangrijk vind. Quality time met mezelf of voor mezelf staat dan stipt op nummer 3. Ik heb het eerder gezegd, en ik blijf het zeggen ALS IK NIET OKAY BEN, IS MIJN KIND OOK NIET OKAY. Dus ik moet goed voor mezelf zorgen, zodat ik goed voor haar kan zorgen. Qaliyah heeft helemaal niks aan mij als ik zo moe ben dat ik geen aandacht voor haar heb. Of in het ergste geval een burn-out waardoor ik niet voor haar kan zorgen.

Ik kan het denkballon boven je hoofd zien: Maar wie doet dan de afwas, maakt dan schoon, ruimt dan op en alle 1000 andere dingen die wij mama’s altijd doen en voor elkaar krijgen? De 7 dwergen van Sneeuwwitje en de muizen van Assepoester natuurlijk #iwish. Maar even zonder gein, omdat ik (nog) niet zo ver ben dat ik iemand in kan huren om het voor mij te doen… LAAT IK HET STAAN! En ik raad het je echt aan!

It’s caled prioritizing baby!

Op woensdag is mijn MamaDag. Op deze dag doe ik alleen het broodnodige zoals: mijn kind te eten geven, zorgen dat ze gedouched en gekleed is om naar de kinderdagverblijf te gaan, en zorgen voor het avond eten. Het woord huishouden komt een dag lang niet voor in mijn woordenboek. Want mijn hoogste prioriteit op MamaDag is dingen doen waar ik energie van krijg. Dus ik zit in mijn onezie, met mijn zak chips en kop thee op bed deze blog te typen. HEERLIJK.

Omdat ik weet dat jezelf op nummer een zetten moeilijk is, ga ik je ermee helpen.

 1. Mindfulness en meditatie

  Een van de dingen die ik doe om minder stressed out te zijn is mediteren en mij bewust zijn van mijn handelen. Zo weet ik bijvoorbeeld dat ik vaak minuten lang op Social Media aan het scrollen ben, terwijl ik niks specifieks aan het doen ben. Om daarna te stressen omdat ik te weinig tijd heb om een taak af te maken. Inzicht hebben in wat ik doe en hoe het anders kan is een essentieel onderdeel van mijn minimale stress beleving. Bonus: Ik val meestal tijdens of na het mediteren als een blok in slaap.

 2. Planning

  Een ander onderdeel van een stressvrij leven is mijn geplan. Met een planning heb je een doel voor ogen. Met een planning kan je een plan maken en die uitvoeren. Een planning geeft mij rust in mijn hoofd. Zelfs als ik 1001 dingen te doen heb. Met een planning lukt het mij om beter te prioriteren  en niet overwelmed te raken door alles wat ik moet doen. Zo doe ik ook aan mealprep. Op zondag plan ik alvast mijn week vooruit. Dan weet ik wanneer ik moet werken en hoeveel maaltijden ik van tevoren moet maken.

 3. Quality time

  This is the hard part. Tijd voor jezelf vrijmaken. Plan het in als het moet. I know i do. Woensdag is mijn dag. Op de woensdagen doe ik alles wat voor mij belangrijk is (blog schrijven, blog posten, relaxen) en ja soms moet mijn me-time wijken voor hele belangrijke dingen (Kind moet naar de dokter, oma moet naar het ziekenhuis, tante heeft pijn… catch my drift?). Maargoed, back to my quality time. Ik probeer om op deze dag zo veel mogelijk voor mezelf te doen. Zo laad ik mijn batterij weer op en kan ik er 100% (95%) voor mijn kind zijn en alle ballen in de lucht houden. 

 4. Let it GO

  Enough said. Niet moeilijk of ingewikkeld. Alles wat vandaag niet lukt komt morgen! 


  Mijn relax schrijf moment is weer voorbij. MeTime is gone with the wind. Nu gauw slapen en dan morgen weer vol aan de bak! #truste

Stelling: Diëten is makkelijk in de winter

Fijn, nu ik je aandacht heb… ik moet je een geheim vertellen. HET IS NIET WAAR. Gezond eten is het hele jaar door NIET MAKKELIJK. Tenminste, niet als je Netty heet en een dieet gemiddeld 3 dagen volhoudt. 

Verschillende vriendinnen hebben het geprobeerd, sommige zijn deels geslaagd. Mij in een sportschool krijgen – en dat ik dan daadwerkelijk ga sporten-. Ik heb echt jaren lang maandelijks geld gedoneerd aan sportscholen onder de mom van “Nu Ga Ik Echt”. Nu doneer ik dat geld maar aan een goed doel, zij bereiken er meer mee dan ik #angelface. 

Nu hoor ik al enige tijd over een new and improved dieet. De zogenaamde keto dieet. Zo nieuwe is het eigenlijk niet. Volgens experts bestaat het keto dieet al sinds de prehistorie. In die tijd at men alles wat de mannen hadden gevangen en alles wat de vrouwen hebben verzameld. En daar gaat het bij het keto dieet precies om. Dat je de dagelijkse energie die je nodig hebt alleen uit deze producten haal. AKA de vetten (en eiwitten) dieet. Je mag eigenlijk alles zolang je de inname van kooldraden vermijd– dit is dus ten strengste verboden.

Wat er dus blijkbaar gebeurd is dat je lichaam in de staat van  vetverbranding brengt. Aangezien je geen koolhydraten tot je neemt, wat vervolgens in glucose wordt veranderd, wat door je lichaam om wordt gezet tot energie. En wat tot vet wordt veranderd als je niet genoeg energie verbrand. Helder? Nee? Okay nog een keer!

Glucose wordt door je lichaam veranderd in energie. Als je niks nuttigt dat in energie veranderd kan worden, dwing je je lichaam om de vet in je lovehandels te gebruiken om energie te hebben. Resultaat gewicht en vetverlies. 

Diclaimer: Wat je wel doet is vettige producten zoals vlees en kaas eten zodat je niet neervalt omdat je niks hebt gegeten. Deze vetten worden dan gezien als goede vetten. En jij hebt niet het idee dat je aan het diëten bent omdat je de meeste lekkere dingen die je met andere diëten moet laten staan toch mag eten. 

So whats the downside?

Elke keer als je bedenkt dat je toch die heerlijke pasta bollognaise of pizza creamy bacon wilt eten, moet je ook bedenken dat je je glucose levels omhoog brengt en het minstens 48 uur duurt voordat je lichaam weer in de juiste vet verbrand zone is. 

Terwijl je nadenkt en bedenkt of dit wel of niet een dieet is dat bij jouw past.. Hier is het recept voor de keto maaltijd die ik ga proberen #drewling. 

Low-Carb Creamy Garlic Shrimp

Bak de garnalen in knoflook en boter. Doe extra boter in de pan samen met roomkaas een beetje zout en peper. Roer dit goed door en voeg er kookroom aan toe. Als laatste doe je de zuccini reepjes aan de saus en laat dit langzaam koken totdat de zuccini al dente is #drewlsomemore.

Self Care.. What now?

Daar sta ik dan, vriendin overgehaald om mee te gaan sporten. Leuke sportoutfit aan. En een uur lang kletsen in plaats van sporten. Sounds familiar? Het is bij mij zo erg dat mijn vriendinnen niet eens meer met mij willen gaan sporten. En elke keer als ik zeg NU GA IK HET ECHT DOEN, kreeg ik die vuile ‘ik geloof je niet’ blikken toegeworpen.

Maargoed, sporten en selfcare. Deze maand staat voor mij in het teken van selfcare. First things first. De laatste tijden wordt je doodgegooid met allerlei rages voor selfcare. Volgens mij is de nieuwe rage een keto dieet – als je aan keto gedoe waar ik niks van weet, feel free to explain what it is!- .Iemand enig idee wat selfcare is?

Ik zou zeggen lekker massage nemen en naar de sauna toch? Correct, maar niet helemaal. Selfcare is wel meer dan dat.

Het moment dat ik bedacht dat ik beter voor mezelf moest zorgen was vorig jaar. Toevallig ook rond deze tijd. Net single en mama. Druk was (is) mijn nickname – busy bee .. get it #LOL-. Waar ik het meest tegenaan liep was dat ik wel zo druk was, maar helemaal geen tijd voor mezelf had. Alle extra tijd werd gestopt in de overgang van mama en papa samen naar mama en papa apart zo makkelijk en smooth mogelijk maken voor mijn dochter.

By the way, mijn dochterjte heet Qaliyah. Heb ik geloof ik niet eerder gezegd. Ze is op het moment 2 en ze zegt heeeeel vaak NEE!,

Back to my story. Ik weet nog heel goed dat ik samen met mijn zusje bij de bushalte stond en dat zij mij vroeg: “Netty, wat doe je nou eigenlijk voor jezelf?” En ik had er moeite mee. Want zeg nou zelf, een goede moeder is een mama die zichzelf wegcijfert voor haar kind(eren) toch? WRONG, een goede moeder is iemand die goed voor zichzelf zorgt zodat ze goed voor haar kind(eren) kan zorgen.

Zo ben ik begonnen met het ontdekken van wat ik leuk vind en wat mij helpt om beter voor mezelf te zorgen. Inkoppertje: Sporten. Ook al hou ik er absoluut niet van om te sporten, ik voel me naderhand meestal wel blijer en vrolijker nadat ik heb gesport. Zeker als er een vriendin meegaat waar ik een uur lang gezellig mee aan het kletsen ben in plaats van sporten @_ynohi_. (disclaimer.. this girl worked her ass of, or on depends on how you look at it, I did all the talking)

Ik hoor je bijna denken. “Alsof je nu wel in een keer ga sporten”. So what am I going to do about it? Mijn plan van aanpak om sporten dit keer wel vol te houden: Beperk het sporten. Ik know, dit klinkt raar. However.. door minder lang te gaan ga ik de drang om weg te rennen beperken tot het minimum. Dus in plaats van twee keer per week een uur op de loopband te rennen zonder ergens heen te gaan, ga ik een half uur tot drie kwartier sporten, en ga ik maar tien minuten op de loopband en daarna ga ik lekker krachttrainingen doen #BAM.

So buckle up Februari, we (jij en ik dus) are going to take this Self Care thing by forse!

Discipline #zucht

Oorlog, dikke ruzie, bloed zweet en tranen. Sinds mijn laatste blog heb ik oprecht ruzie met mezelf gehad. Mijn huidige ik heeft een behoorlijke optater gekregen van mijn toekomstige ik. The better me heeft de present me “even” laten weten dat wat ik nu aan het doen ben, niet bijdraagt aan waar ik heen wil met mijn doelen en mijn leven. In alle eerlijkheid… ik heb er wel een paar dagen over zitten mokken en pruilen. De uitdrukking het gaat je niet in de koude kleren zitten, heb ik letterlijk ondervonden.

De vraag is wat motiveert jou om gedisciplineerd met jezelf te zijn? Voor mij is dat ik een grote afkeer heb voor hypocrisie – aka het voorwenden van moraal of deugden zonder daar volledig achter te staan of de daaraan verbonden normen en waarden zelf in praktijk te brengen-. Ik kan niet zeggen dat ik goed bezig ben of het beter wil doen zonder daadwerkelijk stappen te ondernemen om er te komen. En aan de hand van mijn vorige blog kon ik ook moeilijk struisvogel politiek toepassen.

Dus,.. en nu?

Stappen ondernemen natuurlijk. Waar ik gedisciplineerd in wil zijn is mijn boekhouding, mijn social media activiteiten en mijn gezondheid (meer over gezondheid in februari 2019 so stay tuned).

Het erge is dat ik precies weet wat ik moet doen om mijn doelen te bereiken. Te weten; mijn boekhouding correct en tijdig invoeren, elke week een blog posten, elke week een live uitzenden, netwerken en last but not least laat die zakken chips gewoon staan!

Wat niet zo goed gaat is mijn uitstel gedrag, nog even niet, toch nog een aflevering van Grey’s Anatomy kijken, Pietje is dan jarig dus ik begin na zijn verjaardag met gezonde keuzes maken omtrent eten en bewegen. Again #stierenpoep! Wat ik moet doen – want ik ga je (nog) niet vertellen wat jij moet doen #angelface – is de oorzaak van het uitstellen zien te vinden. Ergens heeft het te maken met het feit dat als je het echt gaat doen er een kans is dat je ook echt keihard op je bek gaat. Excuse my language. Ik haat het om te falen. Ik haat het gevoel het niet goed te doen en ik haat het gevoel dat als je denkt dat je er bent, dat er dan altijd nog ruimte voor verbetering is. MissPerfectMuch.

Maar terugkomend op de stappen die je moet ondernemen om je doelen te bereiken…

Stap 1: zie je doel voor ogen – boekhouding professioneel bijhouden

Stap 2: maak een stappenplan – systeem waar ik mee overweg kan zoeken (gnucash)

Stap 3: zonder excuses uitvoeren – execute execute execute

Stap 4: herhaal stap 1 tot en met 3 bij al je doelen.

Klinkt logisch en haalbaar toch? Vind ik ook. Daarom maak ik nu de afspraak met jullie dat ik in april een terugkoppeling zal geven wat betreft mijn doelen voor mijn boekhouding. En welke aanpak heeft gewerkt en welke niet.

Zo ik voel me wel heel productief met jou als stok achter de deur 😊

Doe zoals ik zeg, niet zoals ik doe!

Als je het hebt over wat werkt, dan is consistent zijn misschien wel een van de beste aanraders. Ik heb het zelf gezien bij klanten en mensen die mij inspireren. You know who you are  😉

Maar wat is het eigenlijk?

Volgens de Dikke Van Dale [1]  en Ensyclo [2] betekend dit samenhangend, hecht, vrij van innerlijke tegenspraak, vastheid en coherentie.

Wat betekend dit en hoe pas je het toe?

Ik kan je niet zeggen dat je in je bedrijf, leven of opvoeding vrij van tegenspraak moet zijn, want dat zijn we allemaal – ik in het bijzonder- niet. Maar wat ik wel kan zeggen is dat consistent zijn betekent dat je één lijn in je doen en laten hebt. In het opvoeden van mijn dochter komt dit terug in de routine die ik hanteer en de beslissingen die ik neem. Ze kan erop bouwen en vertrouwen dat het er altijd ongeveer zo aan toe gaat en dat mama altijd nee zegt als ze vraagt of ze op mama’s bed mag springen.

Voor mijn bedrijf heb ik er nog wat moeite mee. Maar de eerste stappen zijn gezet. Ik heb één huisstijl en ik ben aan de hand van die huisstijl mijn templates aan het maken. (deze templates kan je binnenkort zorgeloos en kosteloos downloaden van mijn website). En ik weet ongeveer waar ik het in mijn blogs over wil hebben.

Wat ik (voor mezelf nog) niet doe maar wel aanraad is dat je gaat kijken naar de regelmaat in wat je uitzendt in posts, blogs, vlogs en noem maar op. En of dit samenhangt met de boodschap die je wilt uitzenden naar je toekomstige klanten – disclaimer, voor mijn klanten doe ik dit natuurlijk wel #angelface -.

En nu nog toepassen in mijn day to day life. Mevrouw die de tegenstrijdigheid zelve is wilt wat meer consistent zijn in haar doen en laten. Ook al heb ik mij laten vertellen dat ik perfect betrouwbaar en voorspelbaar ben in het zogenaamd onvoorspelbaar zijn #sisterwisdom.

Allemaal leuk en aardig maar hoe doe je dat dan?

Hier komt wilskracht voor mij om de hoek kijken. Dat is namelijk wat ik denk dat the key ingredient is om consistent te zijn. Op het moment dat het moeilijk wordt om consistent te zijn, helpt je wilskracht je – als het goed is- aan denken waar je het voor doet en het zou je op dat momenten moeten inspireren om waar je geen zin in hebt, toch te doen. Am I right or am I right?

Vind jij dit net als ik ook zo’n struggle? Let me know wat jij doet om hier beter in te worden.

Wat voor mij onlosmakelijk verbonden is met consistency is discipline. Daar ga ik het (met pijn en moeite) in mijn volgende blog over hebben #zucht.

 1. Dikke van Dale https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/consistente#.XD20bzBKhhE 
 2. Ensyclo  https://www.encyclo.nl/begrip/consistent

Waarom Busy Bee Assistancy

2 januari 2019, na al het feesten en gezelligheid, zoals beloofd het verhaal achter Busy Bee Assistancy

Hoe vaak zie je dat mensen werken om te leven, en dat het uiteindelijk wordt dat mensen leven om te werken. Best wel een nare vicieze cirkel als je erover nadenkt. Je staat gedwongen op om voordat het überhaupt licht wordt in de file te gaan staan (of in mijn geval en overvolle OV bus), om naar je werk te gaan, waar je hard werkt voor een salaris om vervolgens als het weer donker is naar huis te gaan, om op tijd te gaan slapen zodat je de volgende dag genoeg energie heb om hetzelfde riedeltje weer opnieuw te doen.

Waar velen van ons – ja ik ook – vaak niet bij stilstaan, is dat tijd je kostbaarste bezit in het leven is.. So why spend it carelessly?

Ik heb voor mezelf besloten dat ik mijn leven niet zo wil inrichten. Ik weiger om een keer per jaar gelukkig te zijn omdat het eindelijk vakantie is. Daarom wil ik mijn tijd invullen met wat ik leuk vind en wat echt belangrijk is voor mij.

Nu dat opgehelderd is. Waarom Busy Bee. Iedereen die mij kent, weet dat ik altijd – maar dan ook echt ALTIJD – iets aan het doen ben #nevernotworking. In het verleden vaak nutteloze of doelloze dingen aka netflix. Ik kan je niet vertellen wat er precies veranderde of wanneer die knop om ging. Maar toen die omging en ik me realiseerde dat ik mijn eigen toekomst niet in de hand had. Of er in ieder geval niet actief bijdroeg om mijn leven te leiden zoals ik dat wilde. Dat was THE KEY. Vanaf dat moment ging ik stappen zetten. Eerste stap, doelen stellen.

Feitje tussendoor, wist je dat mensen die doelen stellen, en deze ook opschrijven, statistisch gezien 97% succesvoller zijn dan mensen die dat niet doen?

Mijn doel voor 2018 was het bedenken en uitzoeken waar ik energie uit haal. Eerste gedachte.. Anderen helpen. Tweede gedachte. WAAR BEN IK IN VREDESNAAM ZO GOED IN DAT IK ANDEREN MEE KAN HELPEN? Ik zeg je eerlijk, ik had wel even een paniek momentje toen ik bedacht dat ik nergens een expert in ben. Food for tought: uitzoeken je zo goed in wilt worden dat jezelf een expert in kan noemen.

Na het spreken met een ervaringsdeskundige, was ik helemaal enthousiast over het virtueel assistentschap. Eerst dacht ik, joh ik ga doen wat zij doet, en dan komt het wel goed. Zoals mijn mentor zegt: Beter goed gejat dan slecht bedacht!

Zo’n drie maanden verder en ik merkte dat ik alles binnen het vakgebied Virtueel Assistentschap wilde doen en alles wilde aanbieden. Het is nogal wat om te alles te kunnen. Meerdere mensen hebben mij verteld dat ik dat niet moet doen. Want tja, je gaat niet naar een allround fotograaf voor je bruiloftsfoto’s je huurt daarvoor een bruiloft fotograaf. Iemand die gespecialiseerd is in wat jij nodig hebt.

Dan moest ik toch nog een keer gaan bedenken wat ik precies – nadruk op precies- wil doen. Na veel wikken en wegen. Opschrijven en wegstrepen van kwaliteiten en interesses. Heb ik het weten te reduceren tot drie kerndiensten. Ghostwriting, Social Media Management en CRM BAM!

Stap twee nogal voor de hand liggend, SMART doelen maken of in ieder geval realistisch uitvoerbare stappen. Voor de hand liggend my A**. Dit stukje heeft mij maanden gekost. Er was altijd wel nog een, “ik kan dit niet voordat ik dat heb gedaan”. Nog wat op mijn to do list voordat ik mij officieel ondernemer kan noemen. Totdat iemand mij een scenario voorschotelde.

Het ging zo: Netty – ikke dus- heeft besloten dat ze naar destination B wilt gaan. Dat is fijn voor Netty. Netty heeft besloten dat ze met de auto gaat. Ook hartstikke goed voor Netty. Netty heeft bedacht dat ze eerst de auto nog moet inladen. Goed zo Netty, goede voorbereiding is het halve werk. Maar dan, wat doet Netty, net voordat ze wegrijdt bedenkt ze dat toch nog een extra dekentje wilt meenemen, en extra eten, extra kleren voor het geval dat en noem maar op. Maar Netty.. als je elke keer uitstapt om iets anders te pakken om mee te nemen, als je nooit daadwerkelijk gaat wegrijden, wanneer denk je dat je op je bestemming aankomt? Besides, denk je niet dat je ook onderweg kunt tanken en boodschappen kunt doen?

Conclusie: Het wordt wel heel lastig om iets te bereiken als je nooit begint.

Stap 3: Grab your ladyballs and just do it!
Wat ik heb gedaan is met een enorme stok achter de deur beginnen. @BusinessWomanNL heeft aangeboden om mijn blog online te zetten. Daarvoor moest ik natuurlijk wel een site hebben waar dat blog op staat zodat mensen het kunnen lezen. Zo is het gebeurd dat ik mijn site waar ik sinds maart mee aan het worstelen was, binnen 3 weken klaar had.

En dan verder..
Consistency en wat je al niet moet doen om mensen geïnteresseerd te houden in wat jij te zeggen hebt. Maar meer daarover in mijn volgende blog.

Busy Bee Assistancy: The Struggle

Dit raakte mij diep. De dag dat ik tegen mijn moeder zei dat ik een eigen bedrijf wilde starten. In haar ogen zag ik pure angst.

Ik ben altijd bang geweest dat je dat zou willen, zei ze met haar vingers stijf om haar theekop geklemd. Zo begon ze te vertellen over mij als kind -klein opdondertje die overal vraagtekens bij zette. Niet veel veranderd dus.- en dat ik, toen mijn opa vroeg wat ik wilde worden als ik later groot was, antwoorde met de vraag: ’Waarom moet ik gaan werken zodat iemand anders er rijk van kon worden?’

Dit is een vraag die ik mij sindsdien vaker heb afgevraagd. Elke keer als een werkgever een weg in sloeg en ik mij afvroeg WAAROM of elke keer als ik aangaf, ik zou het zo doen en dat er van bovenaf werd gecommuniceerd dat mijn ideeën niet pasten binnen het beleid van het bedrijf. Voor al die keren waren er evenveel keren dat ik met grote frustratie mijn visie en ideeën binnen hield. Mond houden, en je werk doen. Dat is vaak wat er binnen een organisatie van je verwacht wordt.

Het hoogtepunt voor mij was het moment dat ik bij een bedrijf werkte, waar ik mij oprecht op mijn plek voelde, goede klikte met de organisatie en collega’s praktisch mijn tweede familie waren. En toen moest ik weg. Ik was, en ben nog steeds ervan overtuigd dat het uitzonderlijk is om je binnen een bedrijf helemaal op je plek te voelen.

UWV, gemeente, werktrajecten, het is allemaal leuk en aardig, en ik ben blij dat ik in een land leef met een sociaal vangnet. Maar het is zo niet mij!

Mijn eyeopener was het moment dat ik thee ging drinken met een goede vriend van me @TimKro, en hij ook een vriendin van hem @virtualsidekickyvonne heeft uitgenodigd. Zij vertelde over haar bedrijf en hoe ondernemen voor haar DE oplossing was. Ik weet nog heel goed dat ik met kippenvel zat te luisteren naar haar verhaal. Op dat moment had ik besloten dat ik ook wilde ondernemen en de ideale werksituatie voor mezelf creëren.

Maar dan echt beginnen. Veel mensen denken dat ze anderen niks te bieden hebben als ondernemer. Vaak hoor je dat het niet de juiste moment is, de stap is wel erg groot, noem maar op. Nou kan ik je vertellen dat ik mij er ook schuldig aan heb gemaakt (en soms nog steeds maak). Ik kan mijn bedrijf niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel voordat ik genoeg klanten heb. Netwerkevents, ik kan er niet heen zonder visitekaartjes, mijn website kan niet live gaan voordat ik genoeg content heb of het moet eerst perfect zijn. Geloof me de lijst gaat zo nog wel even door.

#stierenpoep! Ondernemen is tot nu toe misschien wel het engste wat ik ooit heb gedaan. Mijn bedrijf heb ik nog steeds niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (pending 01-01-2019), mijn website is nog steeds niet perfect. Maat we – ik – gaan het doen! Met jullie als mijn stokje achter de deur, ga ik een keer per week een blog online zetten, zichtbaar zijn op Instagram en doen waar ik goed ben als ondernemen (zie website voor mijn diensten).

Dit is mijn voornemen Now Who’s With Me?

Ps. Deel 2: Waarom Busy Bee Assistancy.. stay tuned!

First Blog

Mother knows best zeggen ze. Ik kan er niet veel tegenin brengen. Ik weet namelijk nog heel goed dat ik bij mijn moeder in de auto zat… wachtend op een preek omdat ik weer bij de directeur moest komen. In plaats daarvan zei ze:”Meisje, je past niet in de hokjes waar ze je in willen stoppen. Je leven zal moeilijk zijn omdat de meeste mensen je niet zullen begrijpen” #misunderstood.

20 jaar later en hier zijn we dan. 4 serieuze banen verder- om maar te zwijgen over de “niet serieuze” banen. En hetzelfde wat er op de basisschool gebeurde, gebeurt nog steeds. Gesprekje bij de baas. Je bent een goede en harde werker, maar je moet je gedrag aanpassen aan de norm als je hier wilt blijven werken. Je ben te vrij van geest, te anders!

Ik kan nog wel even doorgaan over er niet bij horen en altijd te vreemde eend in de bijt zijn. Maar ik denk dat je het wel snapt. Misfit, misunderstood, noem maar op. Maar mijn moeder heeft mij geleerd om positief te zijn. Dus ik zie ik het als: Uniek, Authentiek, Unicorn!

Mijn streven is om precies dat te zijn. Uniek en authentiek in mijn handelen zijn. Want ik geloof dat, dat de enige manier is waarop je (ik) anderen kan helpen.

Voel jij je aangesproken, ben jij volgens andeen ook “too much”? Ik wil er graag samen met jou achter komen hoe ik kan helpen. Mijn specialiteiten: Creatieve oplossingen bedenken!

Go Top